dissabte, 12 de desembre del 2015

Qué és Terroir?

"Terroir", aquesta paraula francesa que tant fem servir la gent del vi, i que molts cops ho fem buidant-la de contingut.

La Guinardera abans de la verema

Molts cops he sentit emprar aquest mot per parlar del terrer d'una vinya o d'una zona, però el "terroir" va molt més enllà, doncs quan parlem de terrer només ho fem d'un dels components del "terroir". És clar que en una zona com la nostra, la llicorella marca molt, i sens dubte és un factor important en el caràcter dels nostres vins, però sense ànims de sentar càtedra, volem explicar-vos que entenem nosaltres per "terroir". Per nosaltres es tracta d'un concepte que engloba el terrer, la orografia, el clima i la gent que treballa aquestes terres i la seva tradició i cultura.

Lluna vella a la tardor

Com he comentat moltes vegades en les visites al nostre celler, el vi és un resultat d'un raïm fruit l'anyada, del sòl i de moltes petites decisions que els viticultors prenem al llarg de l'any, i aquestes decisions poden ser diferents si el pagès és un o un altre. Per exemple, el pare té una experiència i una manera d'entendre la vinya, i tot i que jo combrego molt en la seva manera de veure les nostres vinyes, el meu bagatge és diferent, i si mai he de prendre les decisions a soles, segur que el vi serà diferent.

La Guinardera e la primavera

La clau en tot això es troba en identificar el caràcter de cada vinya i en mirar de respectar-ho en la mida de lo possible, encara que si una vinya té un caràcter prou especial, sempre, malgrat la intervenció de l'home, acaba mostrant-se, com creiem que és el cas de les nostres vinyes, i és per això que vàrem decidir fer vins basats en monovarietals per finques: La Guinardera i el Lluna Vella.


I a l'hora d'escollir una varietat la garnatxa vàrem creure que era la més adient per tradició, per la seva capacitat de trametre els matisos del terreny i de l'anyada, i "qué cony", perquè som "garnatxeros


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada